Prajituri iraniene cu nuca si
migdale
Ghotab sunt prajituri traditionale
iraniene cu umplutura de nuca si migdale. Este cel mai popular desert al orasului
Yazd.
Aceste prajituri se pregatesc in mod special de Anul Nou ( Nowruz). Sunt unele dintre cele mai aromate deserturi iraniene. Apa din flori de trasndafir, scortisoara si
cardamonul confera o savoare aparte acestor prajituri. Exista mai multe
varienta ale acestui desert. Aceste pot
fi prajite sau coapte. Eu am prefereat sa le coc. Este desertul ideal ce poate fi servit dimineaza alaturi de cafea
sau ceai.
Intrediente:
- 450 gr. faina;
-
200 gr iaurt;
-
100 gr unt topit;
-
2 galbenusuri;
-
100 gr zahar;
-
½ lingura praj de copt;
Umplutura:
-
100 gr migadale maruntite;
-
100 gr nuca maruntita;
-
50 gr. zahar;
-
1 lingura unt topit;
-
2 linguri apa flori de trandafir;
-
1 lingurita scortisoara;
-
½ lingurita cardamon;
-
100 gr zahar pudra.
Mod de praparare
Intru-un bol se adauga galbenusurile si iaurtul. Se
amesteca putin. Se adauga zaharul si
untul si se amesteca foarte bine pana obtinem o compozitie cremoasa. Se adauga praful de copt si faina cernuta si
se amesteca pana obtinem un aluat omogen. Se acopera bolul cu folie alimentara
si se lasa deoparte 30 de minute. In acest timp se poate pregati
umplutura. Intr-un bol mic se amesteca
toate ingredientele pana obtinem umplutura pentru prajituri. Din aluat se formeaza aproximativ 16 bile egale. Se intinde fiecare bila cu un
sucitor. In mijloc se adauga o lingurita
din umplutura cu migdale si nuca. Se da o forma de semicerc fiecarei prajituri
si se preseaza cu degetele pentru a obtine modelul specific. Se coc aproximativ 20 de minute sau pana cand
acestea devin aurii. Se pudreaza cu zahar pe ambele parti.
Pofta buna!
Comentarii
Trimiteți un comentariu