Treceți la conținutul principal

Ghotab ( prajituri traditionale iraniene)


Prajituri  iraniene cu nuca si migdale

Ghotab sunt prajituri  traditionale iraniene cu umplutura de nuca si migdale. Este cel mai popular desert al orasului  Yazd.  Aceste prajituri se pregatesc in mod special de Anul Nou ( Nowruz).  Sunt unele dintre cele mai aromate deserturi iraniene.  Apa din flori de trasndafir, scortisoara si cardamonul confera o savoare aparte acestor prajituri. Exista mai multe varienta ale acestui desert.  Aceste pot fi prajite sau coapte. Eu am prefereat sa le coc.  Este desertul ideal ce  poate fi servit dimineaza alaturi de cafea sau ceai.

Intrediente:

-        450 gr. faina;

-         200 gr iaurt;

-         100 gr unt topit;

-         2 galbenusuri;

-         100 gr zahar;

-         ½ lingura praj de  copt;

Umplutura:

-         100 gr migadale maruntite;

-         100 gr nuca maruntita;

-         50 gr. zahar;

-         1 lingura unt topit;

-         2 linguri apa flori de trandafir;

-         1 lingurita scortisoara;

-         ½ lingurita cardamon;

-         100 gr zahar pudra.

Mod de praparare

Intru-un bol se adauga galbenusurile si iaurtul. Se amesteca putin.  Se adauga zaharul si untul si se amesteca foarte bine pana obtinem o compozitie cremoasa.  Se adauga praful de copt si faina cernuta si se amesteca pana obtinem un aluat omogen. Se acopera bolul cu folie alimentara si se lasa deoparte 30 de minute. In acest timp se poate pregati umplutura.  Intr-un bol mic se amesteca toate ingredientele pana obtinem umplutura pentru prajituri.  Din aluat se formeaza aproximativ 16  bile egale. Se intinde fiecare bila cu un sucitor. In mijloc se adauga  o lingurita din umplutura cu migdale si nuca. Se da o forma de semicerc fiecarei prajituri si se preseaza cu degetele pentru a obtine modelul specific.  Se coc aproximativ 20 de minute sau pana cand acestea devin aurii.  Se  pudreaza cu zahar pe ambele parti.

Pofta buna!


 

 
 
 

 
 
 

 

 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

OUA CU CARNATI- GHIUDEM CU OUA ( SUCUKLU YAMURTA)

   Carnatul folosit la acest preparat se numeste ghiudem sau sugiuk. Este un carnat uscat, usor picant care  contine  in general carne tocata de vita combinata cu diverse condimente:chimion, sumac, usturoi, piper, sare etc. Acest preparat este servit in Turcia la micul dejun alaturi de lipie si ceai turcesc. Ingrediente: - 100 gr. sugiuk feliat ( poate fi folosita si o cantitate mai mare, in functie de preferinte); - 3 oua  - o lingurita ulei de masline (  doar daca carnatul contine carne de pui;  daca contine carne de vita nu mai este necesar uleiul, deoarece acesta contine grasime animala); - jumatate lingurita amestec condimente orientale ( curcuma,  boia ;dulce, chimion, piper, ghimbir). Mod de preparare: Se feliaza sugiukul si se adauga in tigaia incinsa. Se rumeneste pe ambele parti, la foc scazut pana prinde culoare. Se adauga ouale fara  a stica galbenusul. Se pune capacul si se gatesc ouale aproximativ 3 minute. Preparatul se servest...

Budinca din paste cu branza

 Budinca cu branza- un preparat gustos si sanatos. Se poate servi atat calda, cat si rece, simpa sau pudrata cu zahar vanilat. Ingrediente: -300 gr. melcisori spiralati (se pot inlocui cu macaroane sau alte paste); - 400 gr. branza proaspata; - 3 linguri zahar + 2 plicuri zahar vanilat; - coaja de lamaie; -stafide (optional); -4 oua; - 100 ml. lapte; - 50 gr. unt. Se fierb pastele, se spala si se scurg de apa. Se amesteca pastele cu branza, zaharul si coaja de lamaie. Se toarna intr-o tava sau cratita speciala pentru cuptor. Se bat ouale impreuna cu laptele, apoi se toarna peste paste si se amesteca putin. Din loc in loc se adauga bucatele de unt. Tava se baga la cuptorul preincalzit la 180 grade, pentru  aproximativ 30 de minute. Pastele pot fi servite simple sau pudrate cu zahar vanilat. Pofta buna!

NUTELLOTTI ( BISCUITI CU NUTELLA)

Nutellotti sunt biscuti pe baza de nutella foarte gustosi   si   fragezi. Pentru acesta reteta sunt necesare doar 3 ingredinte.   Este o reteta simpla pe care oricine   o poate pregati. Ingrediente: -       200 gr nutella -       un ou -       160 gr faina -       3 linguri nutella pentru ornat. Mod de preparare: Intru-un bol se adauga nutella si un ou. Se amesteca bine. Se adauga faina. Se amesteca pana   se obtine o compozitie omogena. Se lasa la frigider   20 – 30 de minute. Se formeza bilute cu mainile. In centrul fiecarei bilute se formeaza o adancitura cu degetul. Se coc la cuptorul preincalzit la 180 grade timp de 10 minute.   In centrul fiecarui biscuit se adauga nutella.