Roz bil halib ( orez
cu lapte/budinca din orez) este un
desert aromat si foarte usorde preparat. Acest desert este raspandit in mai
multe colturi ale lumii, intalnit sub diferite denumiri. Acesta reteta este varianta libaneza. Savoarea unica
a acestui desert este conferita de apa din flori de trandafiri si mastica (
guma arabica sau guma din Yemen). Apa din flori de trandafiri este obtinuta
prin distilarea petalelor de trandafiri. Apa de trandafiri este folosita la
aromatizarea anumitor deserturi orientale. Acesta a fost produsa prima data de
persani, apoi a fost preluata de arabi, turci si indieni.
Ingrediente:
- 1 /2 pahar orez;
- 2 pahare de apa;
- un litru de lapte;
- 1/2 pahar amidon din porumb;
- 1 pahar zahar;
- un plic zahar vanilat;
- 2 linguri apa flori din trandafiri;
- mastica ( optional);
- fistic.
Mod de preparare:
Orezul se spala bine, iar apoi se pune la
fiert intr-o cratita cu apa. Orezul se lasa la fiert pana cand acesta
devine moale si absoarbe toata apa. Peste orez se adauga laptele si zaharul. Se
mai lasa la fiert cateva minute, amestecand incontinuu. Se adauga apa din flori
de trandafiri si amidonul, amestecand pana cand acesta se ingrosa. Se toarna
budinca in boluri, iar desupra se presara fistic maruntit. Se serveste rece.
Pofta buna!
Comentarii
Trimiteți un comentariu