Treceți la conținutul principal

Roz bil halib ( budinca din orez)


Roz bil halib ( orez cu lapte/budinca din orez)  este un desert aromat si foarte usorde preparat. Acest desert este raspandit in mai multe colturi ale lumii, intalnit sub diferite denumiri. Acesta  reteta este varianta libaneza. Savoarea unica a acestui desert este conferita de apa din flori de trandafiri si mastica ( guma arabica sau guma din Yemen). Apa din flori de trandafiri este obtinuta prin distilarea petalelor de trandafiri. Apa de trandafiri este folosita la aromatizarea anumitor deserturi orientale. Acesta a fost produsa prima data de persani, apoi a fost preluata de arabi, turci si indieni.


Ingrediente: 
-  1 /2 pahar orez;
- 2 pahare de apa;
- un litru de lapte;
- 1/2 pahar amidon din porumb;
- 1 pahar zahar;
- un plic zahar vanilat;
- 2 linguri apa flori din trandafiri;
- mastica ( optional);
- fistic.
Mod de preparare:
Orezul se spala bine, iar apoi se pune la fiert intr-o cratita cu apa.  Orezul se lasa la fiert pana cand acesta devine moale si absoarbe toata apa. Peste orez se adauga laptele si zaharul. Se mai lasa la fiert cateva minute, amestecand incontinuu. Se adauga apa din flori de trandafiri si amidonul, amestecand pana cand acesta se ingrosa. Se toarna budinca in boluri, iar desupra se presara fistic maruntit. Se serveste rece. 
Pofta buna!



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

OUA CU CARNATI- GHIUDEM CU OUA ( SUCUKLU YAMURTA)

   Carnatul folosit la acest preparat se numeste ghiudem sau sugiuk. Este un carnat uscat, usor picant care  contine  in general carne tocata de vita combinata cu diverse condimente:chimion, sumac, usturoi, piper, sare etc. Acest preparat este servit in Turcia la micul dejun alaturi de lipie si ceai turcesc. Ingrediente: - 100 gr. sugiuk feliat ( poate fi folosita si o cantitate mai mare, in functie de preferinte); - 3 oua  - o lingurita ulei de masline (  doar daca carnatul contine carne de pui;  daca contine carne de vita nu mai este necesar uleiul, deoarece acesta contine grasime animala); - jumatate lingurita amestec condimente orientale ( curcuma,  boia ;dulce, chimion, piper, ghimbir). Mod de preparare: Se feliaza sugiukul si se adauga in tigaia incinsa. Se rumeneste pe ambele parti, la foc scazut pana prinde culoare. Se adauga ouale fara  a stica galbenusul. Se pune capacul si se gatesc ouale aproximativ 3 minute. Preparatul se servest...

Budinca din paste cu branza

 Budinca cu branza- un preparat gustos si sanatos. Se poate servi atat calda, cat si rece, simpa sau pudrata cu zahar vanilat. Ingrediente: -300 gr. melcisori spiralati (se pot inlocui cu macaroane sau alte paste); - 400 gr. branza proaspata; - 3 linguri zahar + 2 plicuri zahar vanilat; - coaja de lamaie; -stafide (optional); -4 oua; - 100 ml. lapte; - 50 gr. unt. Se fierb pastele, se spala si se scurg de apa. Se amesteca pastele cu branza, zaharul si coaja de lamaie. Se toarna intr-o tava sau cratita speciala pentru cuptor. Se bat ouale impreuna cu laptele, apoi se toarna peste paste si se amesteca putin. Din loc in loc se adauga bucatele de unt. Tava se baga la cuptorul preincalzit la 180 grade, pentru  aproximativ 30 de minute. Pastele pot fi servite simple sau pudrate cu zahar vanilat. Pofta buna!

NUTELLOTTI ( BISCUITI CU NUTELLA)

Nutellotti sunt biscuti pe baza de nutella foarte gustosi   si   fragezi. Pentru acesta reteta sunt necesare doar 3 ingredinte.   Este o reteta simpla pe care oricine   o poate pregati. Ingrediente: -       200 gr nutella -       un ou -       160 gr faina -       3 linguri nutella pentru ornat. Mod de preparare: Intru-un bol se adauga nutella si un ou. Se amesteca bine. Se adauga faina. Se amesteca pana   se obtine o compozitie omogena. Se lasa la frigider   20 – 30 de minute. Se formeza bilute cu mainile. In centrul fiecarei bilute se formeaza o adancitura cu degetul. Se coc la cuptorul preincalzit la 180 grade timp de 10 minute.   In centrul fiecarui biscuit se adauga nutella.